КУЛТУРНА БАШТИНА И ЖИВОТНА СРЕДИНА НА ФИЛМСКОМ ПЛАТНУ
3.06.2012

Поводом 5.јуна-Светског дана заштите животне средине и Градске славе Ниша, у понедељак, 4.јуна 2012. године, у 19 сати, у сали Нишког културног центра, биће отворена Девета Међународна смотра еколошког и археолошког филма-ЕКОПОЛИС фест 2012. Љубитељи седме уметности, по речима Драгана Видојковића, уметничког директора Смотре, видеће у сали Нишког културног центра, до краја ове недеље, 20 докумантарних филмова из Италије, Немачке, Аустрије, Грчке-Кипра, Шпаније, Црне Горе и Србије. Ову јединствену манифестацију у култури, која је већ постала традиција, организује медијска еколошка мрежа „ЕКОполис“ уз подршку Народног музеја у Београду, иностраних културних центара, под покровитељством Града Ниша и Градске општине Палилула

На отварању деветог ЕКОПОЛИСфеста, који се ове године одржава под мотом НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ, биће промовисана и продукција Војвођанске зелене иницијативе и телевизије Б92.  

Смотру ће отворити филм Окјола, божићне јасле са планина Ереи, италијанског аутора Lorenzo Daniele. То је потресна прича о археолошким истраживањима и траговима прекинутог живота у Окјолу, сеоцету у долини Катаније. Година 1693. један од најснажнијих земљотреса у историји погодио је села југо–источне Сицилије. Земља се отворила и прогутала све у долини Вал ди Нато: људе, куће и цела села. ТО РА КЕназив оклопа на микенском Грчком, је друга филмска прича о експонату Археолошког музеја у Нафплију, који ће мо видети на ЕКОполис фесту.  Војвођанска зелена иницијатива представиће документарни филм "Кроз црно бели свет зелене Фрушке Горе", који реализовао ауторки тим предвођен Ружом Хелаћ, са сардницима Андором Луховићем, Јованом Војиновић, Мирјаном Колунџић, као и тв причу"Војводина - Ко је соколу зулум учинио", која говори о проблему паљења стрњишта и биолошког отпада у Војводини, који се дешава током године, нарочито у јесен и пролеће, као и последицама тако неодговорног понашања.  

Програм овогодишње Смотре чине докуметарни филмови и тв емисије  које се одликују високим научним квалитетом али и атрактивним приступом културној баштини и животној средини. Пројекције филмова у сали Нишког културног центра почињу од 19 сати и улаз је слободан.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА